Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından her yıl kamuoyuyla paylaşılan global bir endeks olan Global 500 (2024) raporu geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Peki listede hangi markalar var? Türk markaları neden listede yok? İşte tüm detaylarıyla Dünyanın En Değerli 500 Markası (2024)!
Brand Finance geçtiğimiz günlerde “Dünyanın En Değerli 500 Markası – 2024″ raporunu kamuoyuyla paylaştı. Listede bu sene yer alan markaların 71’i bankacılık sektöründen olurken 53 marka perakende sektöründen, 49 marka ise teknoloji sektöründen oldu. Listenin ilk 10 sırasında ağırlıklı olarak ABD merkezli markalar yer alırken Çin, Güney Kore ve Avrupa merkezli markalar da listenin ilk 10’unda yer edinmeyi başardı. İlk 500’de yine herhangi bir Türk markası yer almadı. Peki ama neden?
Brand Finance Global 500 (2024)
1996 yılında kurulan ve pazarlama ile finansman arasında köprü kurma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren marka değerleme kuruluşu Brand Finance, Global 500 – 2024 raporunu yayımladı.
Amerika Birleşik Devletleri merkezli teknoloji devi Apple geçen yıl kaybettiği konumu bu yıl yeniden kazanarak yine birinci sıraya yerleşti. Amazon ise bu yıl listede ancak dördüncü sırada yer bulabildi. Tüm bunlarla birlikte işte en değerli 10 şirket ve bunların marka değeri!
- Apple 516,6 milyar dolar
- Microsoft 340,4 milyar dolar
- Google 333,4 milyar dolar
- Amazon 308,9 milyar dolar
- Samsung 99,4 milyar dolar
- Walmart 96,8 milyar dolar
- TikTok 84,2 milyar dolar
- Facebook 75,7 milyar dolar
- Deutsche Telekom 73,3 milyar dolar
- ICBC 71,8 milyar dolar
Listeye Facebook ile TikTok‘un girmiş olması sosyal medya pazarındaki rekabetin boyutunu açık bir şekilde gösterirken ilk 20’ye bakıldığında da teknoloji, medya, banka ve perakendeye ek olarak restoran, genel hizmet ve otomotiv sektörlerinin de listede yer bulduğu görülüyor.
Tüm bunların yanında Türkiye’den herhangi bir markanın listede neden yer almadığı konusunda Branding Türkiye Kurucusu, Akademisyen ve Yazar Mürsel Ferhat Sağlam bir açıklamada bulundu. Marka Uzmanı Sağlam, konuyla ilgili şunları söyledi;
“Brand Finance raporlarını olabildiğince yakından takip etmeye çalışıyorum. Global indekslere ek olarak bölgesel düzeyde de şirketleri marka değerine göre sıralayan Brand Finance’ın Global 500 raporunda yıllardır herhangi bir Türk markasını görememe sebebimiz Türkiye’deki işletmelerin marka farkındalığına ve vizyonuna sahip olmamasıdır. Bunu tersine çevirmek için üretim ve dağıtım kadar iletişim, konumlandırma ve dijitalleşmeye de önem vermeliyiz. Eğer bu söylediklerimi somutlaştırmakta zorlanıyorsanız kendinize şunu sorun neden Beyoğlu Çikolatası değil de Dubai Çikolatası bu kadar talep gördü veya bu kadar popüler oldu? İşte tüm mesele bu aslında…”
Evet, her yıl olduğu gibi 2024’te de şirketleri marka değerine göre listeleyen Global 500 raporuna dair detayları okumak için Brand Finance’ın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.